• Health Village Banner

  HUS Terveyskylä

  Digitaaliset kanavat sairaanhoitoon – Terveyskylässä tekniikka menee ihmisen luokse

  Tutustu asiakastarinaan

 • Hoas Banner

  Hoas

  Unelmien kämppäkavereita älypuhelimella – digitaalinen palvelu huonetoverin hakuun

  Tutustu asiakastarinaan

 • Kommunal Banner

  Ammattiliitto Kommunal

  Parempia, henkilökohtaisempia palveluita ja viestintää jäsenille

  Tutustu asiakastarinaan

 • Red Barnet Banner

  Tanskan Pelastakaa Lapset -järjestö

  Paremmalla yhteistyöllä ja helpommalla työnteolla enemmän varoja lasten auttamiseen

  Tutustu asiakastarinaan

 • Hafslund Banner

  Hafslund ASA

  Tietoturvan ja hallinnan lisääminen pilvessä Enterprise Mobility & Securityn (EMS) avulla

  Tutustu asiakastarinaan

 • Varma Banner

  Varma

  VarmaWorks helpottaa yritysten ja yrittäjien arkea tarjoamalla joustavia ja yhteisöllisiä tilaratkaisuja

  Tutustu asiakastarinaan

 • Innofactor Skilli banner kuva

  Innofactor Skilli

  Tavoitteemme on kaksinkertaistaa oppimistulokset ja mahdollistaa laadukas opetus rajatuilla resursseilla

  Tutustu asiakastarinaan

 • Väestörekisterikeskus Banner kuva

  Väestörekisteri-
  keskus

  Kansalainen sähköisten palveluiden keskiössä – VRK:n Palvelunäkymien palvelumuotoilu

  Tutustu asiakastarinaan

 • KEHA-keskus banner kuva

  KEHA-keskus

  Digitaalisen työympäristön suunnittelu ja toteutus – vain kuukaudessa

  Tutustu asiakastarinaan

 • Rapala banner kuva

  Rapala

  Toiminnanohjausjärjestelmän avulla hallittua johtamista ja parhaimpien prosessien jalkauttamista

  Tutustu asiakastarinaan

 • Tanskan Syöpäjärjestö banner kuva

  Tanskan Syöpäjärjestö

  Ajantasaista asiakastietoa pilvipohjaisen analytiikkapalvelun avulla

  Tutustu asiakastarinaan

07.03.2018

Tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödyntävän palveluohjauskonseptin suunnittelua

Innofactorin New Business -yksikön monialainen osaajatiimimme osallistui yhteistyössä Roukus Grafikin kanssa Espoon Ison Omenan Palvelutorin kehittämiseksi järjestettyyn Nopeaan kokeiluun vuoden 2017 ja 2018 vaihteessa. Loimme kokeilussa uuden tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödyntävän palveluohjauskonseptin, jonka avulla Palvelutorin asiakaspalvelua ja asiointiprosessia voidaan kehittää. Osallistimme Palvelutorin asiakkaat ja asiakaspalvelijat ideoimaan konseptia kanssamme ja kokeilimme, miten teknologia-avusteinen palveluohjaus vaikutti asiakaskokemukseen. Tavoitteenamme oli testata kuinka tehdä Palvelutorilla asioimisesta helpompaa, selkeämpää ja sujuvampaa – kaikille asiakasryhmille.

”Hieno homma! Näppärää! Kyllä minä uskaltaisin tätä käyttää! Miksipä en?”

Nopeiden kokeilujen aikana kehitetty palvelunohjauskonseptin prototyyppi keräsi kehuja Palvelutorin asiakkailta ja henkilökunnalta. Vaikka uuden teknologian kokeileminen on aina loppuasiakkaalle vähän jännittävää, nähtiin prototyypin ympärillä testipäivänä iloisia ilmeitä ja ilahtuneita huudahduksia. Toki kehitysideoitakin kertyi, mutta juuri se on Nopeiden kokeilujen ja yhteiskehittämisen idea: suunnitellaan yhdessä, testataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja kerätään palautetta loppukäyttäjiltä. Yhdessä tekemällä ja kokeilemalla löydetään rivakasti oikea etenemissuunta silloin, kun ollaan jonkin uuden äärellä. Lisäksi loppuasiakkaiden tarpeet tulee huomioitua hyvin jo alusta lähtien. Koko nopea kokeilu vedetään läpi vain parissa kuukaudessa. Tehokasta!

Ison Omenan Palvelutori innovaatioalustana

Ison Omenan Palvelutori oli otollinen maaperä teknologiainnovaatioita hyödyntävän palveluohjauskonseptimme yhdessäkehittämiseen ja testaamiseen, onhan se innovatiivinen palvelukokonaisuus jo itsessäänkin. Palvelutorille on koottu kuntalaisen tärkeimmät palvelut saman katon alle helposti saataville ja lähekkäin. Keskeinen sijainti Ison Omenan kauppakeskuksessa tekee Palvelutorilla asioimisen helpoksi: Kelassa tai Yhteispalvelupisteessä on kätevää piipahtaa ostosten lomassa. Asiakas kokee saavansa monipuolista palvelua yhdestä paikasta samalla kertaa.

Ison Omenan Palvelutorin Nopea kokeilu oli meille erinomainen mahdollisuus testata konseptiamme ja teknologiainnovaatioitamme todellisessa käyttöympäristössä. Oli hienoa huomata, miten innokkaasti Palvelutorin henkilökunta ja asiakkaat ottivat meidät vastaan ja jakoivat ajatuksiaan kanssamme. Yhteistyö Palvelutorin kanssa oli sujuvaa. Asiakkaat osallistuivat työpajaamme ja prototyypin testauspäivään yllättävän aktiivisesti ja opimme prosessista itsekin paljon. Palautteen perusteella muun muassa muutimme palvelunohjauskonseptimme ensisijaista vuorovaikutusmallia. Me suunnittelijat emme yksinkertaisesti aina osaa arvata oikein. Asiakkaiden osallistaminen avasikin silmämme uudella tapaa, mikä oli varmasti meille kokeilun hedelmällisintä antia. Asiakaslähtöisen suunnittelun menetelmät ovatkin palvelujen suunnittelun avainasemassa: näin varmistetaan, että palvelu vastaa asiakkaiden todellisia tarpeita ja toiveita.

Nopea kokeilu oli meidän kannaltamme menestys ja pyrimme jatkossakin kehittämään nopeasti yhdessä asiakkaiden kanssa uusia ratkaisuja erilaisia yhteiskehittämisen toimintaperiaatteita noudattaen ja kokeilukulttuurin hengessä. Nopeat kokeilut sopivat Innofactorin ketterän kehittämisen toimintatapaan loistavasti. Espoon Ison Omenan Nopeasta kokeilusta jäi vielä paljon ammennettavaa tulevaan.

Paula Valkonen
Senior Design Lead
Paula auttaa asiakkaiden asiakaskokemuksen kehittämisessä palvelumuotoilun ja käyttäjälähtöisen suunnittelun keinoin. Voit seurata Paulaa LinkedInissä.

Tiia Lifländer
Principal Consultant, Digital Business
Tiia keskittyy työssään tukemaan asiakkaita digitaalisen liiketoiminnan, asiakaskokemuksen ja asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisessä. Voit seurata Tiiaa Twitterissä ja LinkedInissä.

Muut Espoon Ison Omenan Palvelutorin Nopeaan kokeiluun osallistuneet Innofactorin tiimiläiset olivat:

Kim Roukus (Roukus Grafik)
Henri Hietala (Innofactor)
Anna Shchegoleva (Innofactor)

Kommentit

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.