• Health Village Banner

  HUS Terveyskylä

  Digitaaliset kanavat sairaanhoitoon – Terveyskylässä tekniikka menee ihmisen luokse

  Tutustu asiakastarinaan

 • Hoas Banner

  Hoas

  Unelmien kämppäkavereita älypuhelimella – digitaalinen palvelu huonetoverin hakuun

  Tutustu asiakastarinaan

 • Kommunal Banner

  Ammattiliitto Kommunal

  Parempia, henkilökohtaisempia palveluita ja viestintää jäsenille

  Tutustu asiakastarinaan

 • Red Barnet Banner

  Tanskan Pelastakaa Lapset -järjestö

  Paremmalla yhteistyöllä ja helpommalla työnteolla enemmän varoja lasten auttamiseen

  Tutustu asiakastarinaan

 • Hafslund Banner

  Hafslund ASA

  Tietoturvan ja hallinnan lisääminen pilvessä Enterprise Mobility & Securityn (EMS) avulla

  Tutustu asiakastarinaan

 • Varma Banner

  Varma

  VarmaWorks helpottaa yritysten ja yrittäjien arkea tarjoamalla joustavia ja yhteisöllisiä tilaratkaisuja

  Tutustu asiakastarinaan

 • Innofactor Skilli banner kuva

  Innofactor Skilli

  Tavoitteemme on kaksinkertaistaa oppimistulokset ja mahdollistaa laadukas opetus rajatuilla resursseilla

  Tutustu asiakastarinaan

 • Väestörekisterikeskus Banner kuva

  Väestörekisteri-
  keskus

  Kansalainen sähköisten palveluiden keskiössä – VRK:n Palvelunäkymien palvelumuotoilu

  Tutustu asiakastarinaan

 • KEHA-keskus banner kuva

  KEHA-keskus

  Digitaalisen työympäristön suunnittelu ja toteutus – vain kuukaudessa

  Tutustu asiakastarinaan

 • Rapala banner kuva

  Rapala

  Toiminnanohjausjärjestelmän avulla hallittua johtamista ja parhaimpien prosessien jalkauttamista

  Tutustu asiakastarinaan

 • Tanskan Syöpäjärjestö banner kuva

  Tanskan Syöpäjärjestö

  Ajantasaista asiakastietoa pilvipohjaisen analytiikkapalvelun avulla

  Tutustu asiakastarinaan

25.05.2012

Terveyttä huoltamassa ATK-päivillä (ja paljon keskustelua julkisista hankinnoista)

Jälleen kerran on takana Suomen vuoden suurin sosiaali- ja terveydenhuollon IT-tapahtuma, Terveydenhuollon ATK-päivät. Päivät pidettiin tällä kertaa Helsingissä ja pääyhteistyökumppanina Kuntaliitolle toimi HUS. Tapahtuma oli tälläkin kertaa onnistunut ja siitä iso kiitos kaikille järjestelyissä mukana olleille. Se miten hyvin terveyden huoltamisessa onnistuttiin jääköön toiseen kertaan ja eri blogiin. :)

Helsinki paikkana ja HUS yhteistyökumppanina oli ajankohtaan nähden oiva valinta, sillä yksi isoista puheenaiheista päivien aikana oli pääkaupunkiseudun potilastietojärjestelmän uudistamiseen tähtäävä hanke Sirius 2. Oli hienoa nähdä, miten tämä hanke on aktivoinut kenttää ja haastanut toimijat hakemaan uudenlaisia ja entistäkin parempia ratkaisuja haastavana pidetylle terveydenhuollon markkinalle. Päivien screenauksen perusteella useampi taho olisi tuomassa esiin uudenlaista (ainakin Suomesta käsin tarkasteltuna) ratkaisuaan potilastietojärjestelmäksi. Olen siinä onnekas, että mukana joukossa on myös Innofactor, joka ilmoittautui kisaan mukaan yhdessä Euroopan johtavan potilastietojärjestelmätoimittajan, hollantilaisen Chipsoftin kanssa.

Kumppaneita tapaamassa

Innofactorilla oli ilo olla mukana yhtenä pääkumppaneista ja sai järjestettäväkseen yhdessä Microsoftin, HP:n ja TDC:n kanssa ATK-päivät starttaavan kumppanitapahtuman maanantaina 14.5. Tapahtuma järjestettiin Kulosaaren kasinolla ja puitteet olivat kunnossa niin paikan kuin kelinkin puolesta. Siellä moni sai lentävän lähdön tuleviin päiviin ja moni antoisa keskustelu sai alkunsa, usein aiheena olivat julkiset hankinnat.

Paljon keskustelua julkisista hankinnoista

Jos keskustelu pyöri paljon pääkaupunkiseudun potilastietojärjestelmän parissa, niin riitti sitä myös muutoin julkisista hankinnoista. Kuten viime aikoina olemme kaikki saaneet taas mediasta lukea, ovat erityisesti terveydenhuollon IT-hankinnat olleet voimakkaasti tapetilla, lähinnä niihin "tuhlatun" rahan takia. On varmaan löydettävissä hankkeita, jotka ovat epäonnistuneetkin. Itseäni jää kuitenkin monesti mietityttämään näiden uutisten parissa, että milloin olen viimeksi (jos koskaan) törmännyt otsikkoon "Julkinen hankinta täytti tonttinsa" tai "Käyttäjät yllättyneitä - monimutkainen prosessi voidaankin hoitaa yksinkertaisesti!". Fakta on kuitenkin se, että kyllä terveydenhuollosta ja julkiselta puolelta yleensäkin löytyy runsaasti onnistuneita hankkeita, mutta niitä ei asetettujen tahojen toimesta tutkita ja ne eivät ylitä uutiskynnystä. Uutisoinnin puutteesta johtuen varsinkin kansalaisille suunnattujen palveluiden käytön yleistyminen hidastuu.

Milloin ongelmat tappavat mahdollisuudet?

Joissain tilanteissa julkisissa hankinnoissa sorrutaan siihen, että ne toteutetaan organisaation toiminnan ja sisäisten prosessien näkökulmasta, eikä niistä tule riittävän käyttäjälähtöisiä "massahittejä". Tapa tehdä julkisia hankintoja osaltaan valitettavasti ohjaa tähän. Aina ei nähdä sitä, että kyllä julkishallinnossakin syntyy erinomaisia ideoita siitä, miten voitaisiin tehostaa työskentelyä, palvella paremmin asiakkaita (kansalaisia, kuntalaisia, potilaita) sekä tuoda säästöjä joiden avulla verorahat voitaisiin suunnata tehokkaammin. Toki, eiväthän pelkät ideat näy, vaan se miten ne saadaan toteutettua. Tämä on se kohta jossa julkishallinnossa joskus ongelmat muodostuvat suuremmiksi kuin mahdollisuudet. Kun jossain syntyy idea, jota olisi syytä kokeilla, alkaa yleensä suunnittelupalavereiden kierre, pyydetään lausuntoja, tutkitaan lainsäädäntöä jne. Yksinkertaiselta tuntunut idea saattaa muodostua tässä vaiheessa ongelmavyyhdeksi, jota pitää määritellä ehkä jopa vuosi ennen kuin sitä pystytään viemään eteenpäin. Julkishallinnon kestävyysvajeen korjaamiseksi voisi tutkia sitä, pystyisikö lainsäädäntöä ja viranomaisten toimintamallia muuttaa sellaiseksi, mikä sallisi rohkeammin kokeilla "maalaisjärjellä" uusia asioita ilman pitkiä ja raskaita hallinnollisia selvityksiä.

Let the games begin

Alkuperäiseen aiheeseen palatakseni, on hienoa olla näkemässä miten pääkaupunkiseudun rohkea potilastietojärjestelmien uudistamiseen tähtäävä hanke etenee ja vielä hienompaa on se, että olemme Innofactorissa yhdessä pääkumppanimme Microsoftin tuella löytäneet erinomaisen kumppanin, jonka kanssa pääsemme tarjoamaan uudenlaista ja edistyksellistä vaihtoehtoa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon IT-markkinalle.

Jyrki Vepsäläinen
Business Area Executive
Kirjoittaja tykkää kehittää ja viihdyttää, ja on toiminut julkishallinnon ratkaisujen parissa kohta 10 vuotta.

Kommentit

Lisää kommentti

Nimi:   
Kommentti:   
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.